Mi a wardriving?

Mi a wardriving?

  • Post author:

A wardriving a hálózati hekkerek egyik kedvelt időtöltése, amikor autóba ülve információt gyűjtenek be a környezetükben észlelhető wifis hozzáférésekről. Ehhez általában érzékeny külső antennával felszerelt hálózati eszközöket használnak, jobb esetben laptoppal, de ma már egy okostelefonnal is nagyszerűen fel lehet deríteni a környék lefedettségét.

Maga a wardriving kifejezés régre nyúlik vissza, 

egyenesen a vezetékes telefonálás és a betárcsázós internet hőskorába. Akkoriban a hekkerek még telefonszámok feltárcsázásával kerestek a vonal másik végén modemeket, hátha azokon keresztül hozzáférhetnek valamilyen számítógépes rendszerhez.    

Rengeteg eszköz áll a hackerek rendelkezésére, hogy felderítsék a környékbeli wifis eszközöket, a skála a teljesen amatőr appoktól a profik által kedvelt parancssoros programokig terjed. A wardriwing önmagában nem illegális, azonban a legtöbb fekete kalapos hacker ezt arra használja, hogy a nem megfelőlen védett hálózatokat feltörje, ezzel hozzáférést szerezve a hálózathoz csatlakozó összes géphez. 

Egy tapasztalt hacker ezen a ponton képes arra, hogy átvegye a számítógép felett az irányítást, és értékes adatokat lopjon el róla, zsarolóvírust vagy keyloggert telepítsen rá, vagy akár 

hozzáférjen a számítógép webkamerájához és mikrofonjához is.

Ez utóbbi talán a legfélelmetesebb lehetőség, hiszen így a saját otthonodban válhatsz mefigyelés áldozatává. Az így készült felvételeket a hackerek néha zsarolásra használják, vagy értékesítik potenciális betörőknek (akik így felmérhetik a napirended és hogy van-e olyan értéked, amit érdemes lehet ellopni), zaklatóknak vagy fetisisztáknak.

A múlt évben egy Sentinel28 névre hallgató hacker saját állítása szerint

több tízezer belvárosi számítógép webkamerájához szerzett így hozzáférést, 

ezt az állítását azonban – mivel a valódi személyízonossága nem ismert – lehetetlen megerősíteni.